Čebelji med
Čebelji med je dragocena hrana rastlinskega izvora, ki jo čebele pridobivajo iz nektarja ali medene rose v taki obliki, da jo lahko uživajo tudi ljudje.
Med vsebuje približno:
40% sadnega sladkorja ( fruktoze),
34% grozdnega sladkorja ( glukoze),
1-4% trsnega sladkorja (saharoze),
17,7% vode in
5,3% drugih snovi, ki dajejo specifične lastnosti različnim vrstam cvetličnih in gozdnih medov.
Velika prednost medu je v tem, da je hrana in zdravilo, uporablja pa se brez kulinarične priprave. Med je izrednega okusa in odgovarja skoraj vsakomur. Rok trajanja je neomejen, čeprav je zakonsko le 2 leti. Naravni med kristalizira, ponovno se utekočini pri 40 °C.
Odlomek iz knjige dr.Peter Kapš: Med in zdravje; str. 119 :
Obrambe proti prostim radikalom ni nikdar zadosti. Organizem se oskrbuje z orožji proti tem »hudobnežem« tako s kemičnimi( flavonoidi, vitamin E in C, karotinoidi, glutation, melatonin, sečna kislina) kot encimski orožji (superoksidna dismutaza, katalaza, glutationska peroksidaza). Vse kaže, da je ta oskrba za življenje človeka, zlasti v današnjih razmerah premajhna. Škodljivosti v vdihanem zraku, v okolju, hrani, zdravilih, in v različnih kemikalijah vsakdanjega življenja, škodljivih ionizirajočih žarkih itd. so nevarne predvsem preko prostih radikalov. Za ugodje in udobnost zdajšnjega življenja plačujemo s ceno zdravja. Zato je nujno, da si človek preskrbi proti prostim radikalom še dodatna varovala, tudi med, ki vsebuje vse za preživetje nujne hranilne snovi. Če ga primerjamo s katero koli drugo hrano ima med največ nujno potrebnih hranilnih enot.
Cvetni prah, ki je v medu vsebuje:
okoli 25% beljakovin,
najmanj 18 aminokislin, več kot ducat vitaminov,
več beta karotenov
28 mineralov
11 encimov ali koencimov
14 koristnih maščobnih kislin,
11 ogljikovih hidratov in
obilico drugih mineralov, vitaminov, hormonov itd.
Posamezne hranilne enote v medu oz. v cvetnem prahu, ki dvigajo odpornost organizma, zlasti proti škodljivemu žarčenju, kemičnim strupom in stresnim situacijam, so znanstveno dokazane. To so beljakovine; esencialne maščobe, vitamini B, C, D, E in beta karoteni; kalcij, magnezij, selen, jedrne kisline, lecitin in cistein.
Škodljivo žarčenje in različne kemične snovi so glavni uničevalci našega imunskega sistema. Znanstveniki so dokazali, da smo bili v letu 1996 izpostavljeni okoli 200 različnim oblikam radioaktivnosti in čez 60.000 različnim kemičnim strupom.
Barva medu
Barva medu je rastlinskega izvora in je zelo različna in značilna za posamezne vrste. Odvisna je tudi od količine beljakovin in drugih dušičnih spojin. Čim več je teh v medu, temnejše barve je. Glukoza in fruktoza reagirata z aminokislinami, pri čemer nastajajo rjavo obarvani pigmenti.
Cvetlični med
Akacijev med
Kostanjev med
Zdravilne lastnosti medov za krepitev in varovanje zdravja
Zvišuje splošno odpornost organizma
Izboljša koncentracijo
Hitra reabsorbcija mu omogoča poživilni učinek
Deluje kot antioksidant,
Lahko ga uporabljamo kot pomirjevalo
Določene vrste imajo fungiciden učinek
V kombinaciji z ostalimi čebeljimi izdelki deluje blago odvajalno
Ima baktericiden in bakteristatičen učinek
Pospešuje celjenje ran…