Čebelji med 

Čebelji med je dragocena hrana rastlinskega izvora, ki jo čebele pridobivajo iz nektarja ali medene rose v taki obliki, da jo lahko uživajo tudi ljudje.

Med vsebuje približno:

  • 40% sadnega sladkorja ( fruktoze),

  • 34% grozdnega sladkorja ( glukoze),

  • 1-4% trsnega sladkorja (saharoze),

  • 17,7% vode in

  • 5,3% drugih snovi, ki dajejo specifične lastnosti različnim vrstam cvetličnih in gozdnih medov.

 

Velika prednost medu je v tem, da je hrana in zdravilo, uporablja pa se brez kulinarične priprave. Med je izrednega okusa in odgovarja skoraj vsakomur. Rok trajanja je neomejen, čeprav je zakonsko le 2 leti. Naravni med kristalizira, ponovno se utekočini pri 40 °C.

                                                                                        

Odlomek iz knjige dr.Peter Kapš: Med in zdravje; str. 119 :

Obrambe proti prostim radikalom ni nikdar zadosti. Organizem se oskrbuje z orožji proti tem »hudobnežem« tako s kemičnimi( flavonoidi, vitamin E in C, karotinoidi, glutation, melatonin, sečna kislina) kot encimski orožji (superoksidna dismutaza, katalaza, glutationska peroksidaza). Vse kaže, da je ta oskrba za življenje človeka, zlasti v današnjih razmerah premajhna. Škodljivosti v vdihanem zraku, v okolju, hrani, zdravilih, in v različnih kemikalijah vsakdanjega življenja, škodljivih ionizirajočih žarkih itd. so nevarne predvsem preko prostih radikalov. Za ugodje in udobnost zdajšnjega življenja plačujemo s ceno zdravja. Zato je nujno, da si človek preskrbi proti prostim radikalom še dodatna varovala, tudi med, ki vsebuje vse za preživetje nujne hranilne snovi. Če ga primerjamo s katero koli drugo hrano ima med največ nujno potrebnih hranilnih enot.

Cvetni prah, ki je v medu vsebuje:

  • okoli 25% beljakovin,

  • najmanj 18 aminokislin, več kot ducat vitaminov,

  • več beta karotenov

  • 28 mineralov

  • 11 encimov ali koencimov

  • 14 koristnih maščobnih kislin,

  • 11 ogljikovih hidratov in

  • obilico drugih mineralov, vitaminov, hormonov itd.

 

Posamezne hranilne enote v medu oz. v cvetnem prahu, ki dvigajo odpornost organizma, zlasti proti škodljivemu žarčenju, kemičnim strupom in stresnim situacijam, so znanstveno dokazane. To so beljakovine; esencialne maščobe, vitamini B, C, D, E in beta karoteni; kalcij, magnezij, selen, jedrne kisline, lecitin in cistein.

Škodljivo žarčenje in različne kemične snovi so glavni uničevalci našega imunskega sistema. Znanstveniki so dokazali, da smo bili v letu 1996 izpostavljeni okoli 200 različnim oblikam radioaktivnosti in čez 60.000 različnim kemičnim strupom.


 Barva medu

Barva medu je rastlinskega izvora in je zelo različna in značilna za posamezne vrste. Odvisna je tudi od količine beljakovin in drugih dušičnih spojin. Čim več je teh v medu, temnejše barve je. Glukoza in fruktoza reagirata z aminokislinami, pri čemer nastajajo rjavo obarvani pigmenti. 

Cvetlični med 

Cvetlični med, ki ga nabirajo čebele v naših krajih je nabran na različnih cvetovih v spomladanskem času, zato ima poseben okus, barvo in vonj. Je zelo blag med, zato je primeren za dojenčke, otroke in starejše. Posebej se priporoča uživanje tega medu srčnim bolnikom in bolnikom z nizkim krvnim pritiskom.

Akacijev med

Akacijev med deluje pomirjevalno in vsebuje mnogo grozdnega in sadnega sladkorja. Blagodejno vpliva na srčno mišico in ves prebavni trakt. Zelo dobro deluje kot odvajalec vode in ne draži želodčne sluznice. Je hrana srca in ožilja.

Kostanjev med

Kostanjev med je rdečkasto rjave barve značilnega vonja in rahlo grenkega okusa zaradi cvetnega prahu, ki ga je v tem medu največ. Je zakladnica človeku izredno pomembnih snovi – vitaminov, mineralov in beljakovin. Blagodejno deluje na starostno oslabelost, različna živčna obolenja in drugo. Ker pri nas kostanj in lipa cvetita istočasno je v našem kostanjevem medu okrog 30% lipovega ki še omili grenak okus. Priporočljiv za bolnike in druge ljudi s težavami sečil in jeter.

Zdravilne lastnosti medov za krepitev in varovanje zdravja

  • Zvišuje splošno odpornost organizma

  • Izboljša koncentracijo

  • Hitra reabsorbcija mu omogoča poživilni učinek

  • Deluje kot antioksidant,

  • Lahko ga uporabljamo kot pomirjevalo

  • Določene vrste imajo fungiciden učinek

  • V kombinaciji z ostalimi čebeljimi izdelki deluje blago odvajalno

  • Ima baktericiden in bakteristatičen učinek

  • Pospešuje celjenje ran…