Matični mleček
Matični mleček je izloček goltne in čeljustne čebelje žleze mlade čebele stare od 5 do 12 dni. Z matičnim mlečkom hranijo čebele najmlajše ličinke, matico, kraljico čebel pa vse njeno življenje.
Matični mleček je v pristni obliki do bledo rumenkaste barve, gosto tekoč, značilnega vonja in kiselkastega okusa. Matični mleček vsebuje do 18% beljakovin, okrog 10 % maščob, okrog 15 % ogljikovih hidratov, aminokisline okrog 15 % od vitaminov pa vsebuje predvsem vitamine skupine B pa tudi H, D, A C K in nekaj vitamina E ter mineralne snovi v obliki soli (železo, kobalt, mangan, silicij, natrij, kalij, kalcij, fosfor) Vsebuje še nekaj sladkorjev, sterole in nukleinske kisline. Posebnega pomena v matičnem mlečku je 10 decenska-2-transoksična kislina, za katero menijo, da pripomore k daljšemu življenju (življenjska doba matice je 45 krat daljša od življenske dobe čebele). V matičnem mlečku so snovi, ki zavirajo razvoj bakterij in plesni.
Za 1 kg matičnega mlečka moramo izprazniti vsaj 2000 matičnikov. Pridobivanje matičnega mlečka je zahtevna tehnologija, ki jo premore le malo čebelarjev.
Uporaba matičnega mlečka
Razredčen matični mleček je v prodaji tudi v številnih preparatih. Danes je matični mleček priznan kot domače zdravilo in poživilo. Kitajska medicina predvsem poudarja njegov učinek pri procesu staranja organizma.
Učinki matičnega mlečka:
- uravnava delovanje telesnih žlez,
- pospešuje presnovo,
- deluje pozitivno pri odpravljanju posledic arteroskleroze in uravnavanju krvnega tlaka,
- deluje pomirjevalno pri nevrotičnih obolenjih,
- deluje varovalno, ko je bil organizem izpostavljen preveliki dozi radiacijskega sevanja.
Matični mleček se uporablja tudi v kozmetiki, povečuje namreč vitalnost epidermnih celic, zmanjšuje količino razpadlih snovi, preprečuje denaturacijo fibroelastičnih tkiv, zavira staranje kože.
Splošno znane so naslednje dobrodejne lastnosti matičnega mlečka:
- omogoča daljše umsko delo,
- normalizira razvoj rasti pri otrocih,
- pri ženskah blaži težave med meno in po njej,
- povečuje odpornost organizma proti bolezni,
- deluje kot pomemben krvotvorni spodbujevalec,
- pri izčrpanih ljudeh izboljša delovanje žlez, učinkovito blaži težave, ki so povezane s srcem, jetri ali želodcem.
Znano je tudi, da zaradi vsebnosti vitaminov, rudninskih snovi, esencialnih aminokislin in hormonov matični mleček vpliva na spolno moč pri ženskah, ki težko zanosijo, pa je matični mleček marsikateri pomagal, seveda pa je moral glavno delo opraviti moški.
Priporočena količina matičnega mlečka
Pristen matični mleček je v spoštovanja vrednih količinah mogoče na Štajerskem dobiti pri velečebelarju g.Pislaku v Apačah pri Ptuju. G.Pislak na osnovi dolgoletnih izkušenj in praktičnega ter teoretičnega znanja priporoča naslednje kure:
Za dojenčke in majhne otroke 30 g na mesec, 1g na dan v dveh delih, kura 14 do 30 dni, po njej prekinitev vsaj 1 mesec.
Za študente 90 g na mesec, to je 3 g na dan v dveh ali treh delih, po 30 dneh prekinitev vsaj 1 mesec.
Ženske, ki imajo težave z zanositvijo 160 g na mesec, to je 5,5 g na dan v dveh ali treh delih. Po dveh do treh mesecih prekinitev vsaj 30 dni in ponovitev kure.
Moški za izboljšanje potence 160 g na mesec, to je 5,5 g na dan v dveh ali treh delih po 3 ali 2 g na obrok, po mesečni kuri prekinitev 30 dni
Odrasle osebe za telesno odpornost, boljše počutje ter telesno in duševno rehabilitacijo 160 – 200 g na tri tedne to je cca. 7-9g na dan v treh delih. Po treh tednih prekinitev 30 dni.
Vsakemu odraslemu priporočamo 2 x letno kuro: ob jesensko – zimskem enakonočju, spomladansko, ob letnem enakonočju, in sicer 30 g na 14 dni, to je 2 g na dan v enem ali dveh delih
Za bolnike, obolele za rakom ali ob in po zdravljenju raka priporočamo 160 – 200 g na mesec (odvisno od telesne teže in prizadetosti) to je 5,5 do 7 g na dan v dveh ali treh delih, 1 leto brez prekinitve.
(Matični mleček gelee royalle » hrana kraljic« članek ČZDM, Čebelarske zveze društev Maribor, Tyrševa 26, Maribor)